Wat is een modelballon?

Een modelballon werkt in principe hetzelfde als een grote heteluchtballon, het verschil met een grote ballon is dat een modelballon radiografisch wordt aangestuurd, door middel van een besturingskast met een afstandsbediening zijn de branders vanaf de grond te bedienen.

Om de modelballon overeind te krijgen word de ballon gevuld met koude lucht, dit gebeurd door middel van een ventilator. Als de ballon voldoende koude lucht heeft wordt de koude lucht met de branders verwarmd, omdat warme lucht lichter is dan koude lucht komt de ballon overeind. Met de radiografische besturing bedienen we de branders, als de ballon warm genoeg is stijgt de ballon op.

Wanneer kun je modelballonvaren?

Modelballonvaren in de zomermaanden kun je tot 2 uur na zonsopkomst en ’s-avonds ongeveer 2 uur vóór zonsondergang. Dat heeft te maken met de stabiliteit van de atmosfeer. In de wintermaanden is de zon minder sterk en kan er bij gunstige weersomstandigheden ook overdag een demonstratie gegeven worden.

Demonstratie

Met de Land van Cuijk modelballon ben ik inzetbaar voor demonstraties op ballonfestivals, scholen, evenementen en dergelijke. Wel dient men rekening te houden dat een vaart met een modelballon afhankelijk is van het weer.

Voorwaarden demonstratie

1. Droog weer.

2. Terrein van 10 bij 10 vrij van obstakels.

3. Windkracht 1 / 2

4. Toestemming van de grondeigenaar / terreinbeheerder.

Veiligheid staat voorop!

1. Modelballonvaren is uitermate weersafhankelijk. Gelukkig beschikken we over uitstekende meteovoorlichting, maar desondanks kan het voorkomen dat een mooie dag toch niet zo geschikt is voor een demonstratie, bijvoorbeeld vanwege de wind.

2. Tijdens een demonstratie is het van belang is dat u de instructies van het modelballonteam opvolgt.

3. Al ons materieel word zorgvuldig en goed onderhouden, zodat we u als toeschouwer een geslaagde demonstratie kunnen geven. Daarnaast beschikken wij over de benodigde papieren zoals verzekering etc.

De modelballon

REGISTRATIE: PH-LVC

BOUWJAAR: 2019

TYPE: Cameron Z

KLEUR: Groen / Wit / Zwart

LUCHTINHOUD: 90 m³

HOOGTE: 9 meter

GEBOUWD DOOR: - Mirjam Noor