Informatie

WAT IS EEN MODELBALLON?

Een modelballon is een kleine luchtballon. In vergelijking met een grote luchtballon is een modelballon vele malen kleiner en word het geheel radiografisch aangestuurd, dat gebeurd doormiddel van een zender en een ontvanger. De ontvanger zit in de ballonmand en om de ontvanger te activeren beschikt men over afstandsbediening, daarmee kunnen wij vanaf de grond de branders activeren.

DE VAART

Voor dat men met een modelballon kan varen dient men in het bezit te zijn van een EU vliegbewijs in de categorie A1 & A3, ook goede meteo gegevens zijn belangrijk voor een goede en veilige vaart. Wind, regen en de tempraturen spelen hierbij een grote rol.

Als het weer het toelaat zoekt men een opstijgveldje. De ballon word met de windrichting mee uitgelegd en de materialen worden voor de vaart gecontroleerd en getest. Als alles na behoren werkt zal de ballon gevuld worden met koude lucht, dit gebeurd met een kleine ventilator. Als de ballon voldoende vorm heeft, word de koude lucht verwarmd met de branders. Hete lucht heeft de eigenschap om uit te zetten en te stijgen. Hierdoor wordt de druk in de ballon groter en komt de ballon overeind te staan. Vervolgens worden de besturingslijnen aan de mand gekoppeld en kunnen we gaan modelballonvaren! De windrichting bepaald waar de modelballon heen vaart.

VEILIGHEID

Om een veilige en verantwoorde demonstratie te garanderen beschikt ballonwereld.nl over een geldig Europees vliegbewijs in de klasse, A1, A2 en A3. Daarnaast zijn wij aanvullend verzekerd en staan wij geregistreerd bij het RDW met een persoonlijk exploitantnummer. Ook word het materieel jaarlijks en per vaart gecontroleerd op gebreken.

WANNEER KUN JE VAREN?

Modelballonvaren kan het gehele jaar. Maar de beste periode is in de zomermaanden. In de zomer kun je tot 2 uur na zonsopkomst en ’s-avonds ongeveer 2 uur vóór zonsondergang varen. Dat heeft te maken met de stabiliteit van de atmosfeer. In de wintermaanden is de zon minder sterk en kan er bij gunstige weersomstandigheden ook overdag gevaren worden.